Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Φοινικόδασος "Βάϊ"- Vai Palm Forest

Φοινικόδασος σε πανέμορφη κοιλάδα και αμμώδης παραλία δίπλα στην αρχαία Ίτανο.Απέχει 8χμ από το Παλαίκαστρο και 6χμ από την Μονή Τοπλού. Καταλαμβάνει μια έκταση 250 στρεμμάτων και αποτελείται από αυτοφυείς φοίνικες του Θεόφραστου(phoenix theofrasti).Είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Πολλοί θρύλοι υπάρχουν για την προέλευσή του. Λέγεται ότι το δημιούργησαν Φοίνικες που κατά μια δοξασία αποίκησαν πρώτοι στην Ίτανο ενώ κατά άλλες εκδοχές δημιουργήθηκε από κουκούτσια Χουρμάδων που έτρωγαν Αιγύπτιοι στρατιώτες του Πτωλεμαίου του Φιλομήτορος ή του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη που στο πλαίσιο συμμαχιών είχαν έρθει στην περιοχή.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος εμφάνησης του Φοινικόδασους Βάι, το βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη και η διατήρησή του οφείλεται στο ξηροθερμικό κλίμα και το υπόγειο νερό της κοιλάδας.
Το Βάι λόγω της ιδιαίτερης αξίας και ομορφιάς του προστατεύεται από το Ελληνικό Κράτος, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και από διεθνείς συμβάσεις. Έχει κηρυχθεί αισθητικό δάσος, ζώνη ειδικής προστασίας, οικότοπος προτεραιότητας και τμήμα του Ευρωπαϊκού Οικολογικού δικτύου "Φύση 2000".

Κλείσε το όνειρο μέσα στην αγκαλιά σου
κι έλα να δεις πως είναι η ομορφιά
κράτησε την ομορφιά στα μάτια σου                                    
κι έλα να δεις πως είναι ο παράδεισος.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου